המגזין המקוון של מועצת המכינות

כתבות עומק, ראיונות, בלוגים אישיים של אנשי מפתח ופרויקטים מיוחדים של מועצת המכינות.

מסע חברתי: בוגרי המכינות שיוזמים מסעות ייחודיים בלב מדבר לסטודנטים ממגזרים שונים בחברה הישראלית

את ההשראה לרעיון הם קיבלו בכלל בקפריסין, ויחד עם תובנות נוספות מפרויקטים אחרים שלקחו בהם חלק, הם פיתחו את קונספט "מסע חברתי". היום, כשברקע כבר כמה מסעות מוצלחים, המיזם שהוקם על ידי בוגרי מכינות עין פרת ורוח נכון, רן מנשה ואורי לוי, צובר תאוצה בקמפוסים וכדאי לכם להכיר אותו. יוזמה זו היא אחת מיוזמות הבוגרים שקיבלו תמיכה ממועצת המכינות בשנת תשע"ט

כל מה שחשוב, חדש ומעניין בעולם המכינות!

הצטרפו לניוזלטר שלנו וקבלו עדכונים אישיים לדוא"ל שלכם.

לאחר שהשתתפו במספר פרויקטים חברתיים, יזמי "מסע חברתי", קיבלו את ההשראה למיזם ממקור לא צפוי. הייתה זו חברה הולנדית שביקשה להפגיש יהודים עם פלסטינים בקפריסין, וליצור שיח פוליטי מכבד בין הצדדים אודות הקונפליקט. "הרגשתי שלא מדובר בקונספט שישיג את המטרה האמיתית שניתן להשיג מעצם ההתכנסות יחד", אומר אורי לוי, ממקימי מכינת "רוח נכון" ומוביל מיזם "מסע חברתי" יחד עם רנ"ש (רן מנשה), בוגר מכינת עין פרת שהדריך במכינה והיה ממקימי תכנית "אלול בשביל". "החלטנו לבנות מסע שלא נוגע ישירות בקונפליקט, אלא יוצר מפגש אנושי פשוט  -  עם כלים של יצירה ורוח, שיחות אחד על אחד, ופחות שיח על נושאים רגישים וצהובים. ניסינו לגשת בצורה יצירתית ושונה לסכסוך".

מסע חברתי 1

באוקטובר האחרון (2018) התקיים מסע פיילוט עם צעירים בוגרי מכינות, חבר'ה בדואים, חבר'ה ממזרח ירושלים וערבים מהצפון.  "אנחנו גם בוגרי 'מסע ישראלי', פורמט מוצלח שהוכיח את עצמו. אנחנו חיים פה בארץ הזאת, וכבר בתיכון יצא לנו לקיים מפגשים עם חבר'ה ערבים. זה היה הזרעים הראשונים של ההתעסקות בתחום הזה", מוסיף לוי. מסע הפיילוט הכה גלים, ובמהרה מובילי התכנית קיבלו רוח גבית ממכללת ספיר ומגופים נוספים שתמכו ביוזמה ומיהרו לשריין מסעות לשנה"ל הבאה בקמפוס. "אנחנו מכוונים לקהל של סטודנטים. הרעיון נולד מעצם העובדה שבמהלך הלימודים יש חלון הזדמנויות חברתי. מדובר בהזדמנות שלא קורית במהלך החיים: בפרק הזמן הזה אנשים מגיעים מקהילות מגוונות ומעבירים זמן משמעותי יחד".

"למסע הראשון הגיע בחור יהודי מחברון, שהביע חששות להצטרף – כי הוא תיאר לעצמו שהשיחות יעסקו יותר מידי בפוליטיקה והוא יהיה מותקף", משחזר לוי. "אחרי שהסברנו לו שאין שיח פוליטי, ויותר אחד על אחד, הוא השתכנע ובא. בסוף המסע הוא אמר שכל החיים שלו הוא חי ליד ערבים, ובחיים שלו לא יצא לו לדבר עם ערבי, שזה היה כאילו אבסורד. הוא אמר שגם אם עכשיו הוא יחווה מבטים עוינים בחברון, הוא יידע שאם ייפגשו בלב מדבר זה יהיה אחרת".

מסע חברתי 2

איברהים, מנהל מחלקת הנוער באבו גוש, הצטרף גם הוא להובלת המיזם, לאחר שהשתתף במסע הראשון בעקבות פרסומים בקמפוס: "נוח לנו בהתחלה להסתייג ולחשוב שהכל שחור ולבן, אבל אז אתה מגלה שכל איש בעצמו הוא סיפור אחד גדול: מתנתקים מהפוליטיקה, מתחברים לאנשים שמולך, יוצרים מרחב של אפשרות לדבר, לשאול, לדעת ולהכיר יותר לעומק – ויש את הסדנאות שמאוד עוזרות לכך". מלבד ההליכה בשטח, במהלך הדרך עוצרת חבורת המטיילים ומקיימת מגוון סדנאות שמטרתן לפתוח את הלב לדיאלוג. נשימה מעגלית בשטח פתוח ("שואפים חמצן דרך הפה כדי להרחיב את הנשימה. שינוי הנשימה מעלה מהתת מודע דברים מודחקים. יש אנשים שממש הושפעו מזה"), סדנת מוזיקה בחושך עם מדורה קטנה בשקט של המדבר והחבר'ה מנגנים יחד, ו"דייטים" לפי שעות – שאנשים בוחרים בני זוג לשיחה ומתלווים אליהם לשעה – ואפילו יש שאלות מנחות שמקלות על ביסוס הדיאלוג.

מסע חברתי 3

שבי רקלר, בוגרת תואר ראשון בעבודה סוציאלית, השתתפה במסע הפיילוט הראשון, ובהמשך חזרה למסע נוסף. כעת היא עדיין עם טעם של עוד. "אור (בוגרת 'רוח נכון' וחניכה של אורי לוי) סיפרה לי על המיזם, אחרי שלמדנו שתינו בתכנית אלול של 'עין פרת'. לפני שהיא העלתה את הרעיון לא היה לי כל כך שיח עם המגזר הערבי: גדלתי ביישוב בבנימין, והיה נדמה לי שעבורי המפגש הזה אפילו יותר מאתגר", אמרה רקלר.

מסע חברתי 4

מספר ימים לאחר סיום המסע הראשון פרסמה בעמוד הפייסבוק של המיזם: "כמה ימים לפני המסע נודע לי שכמה חברים טובים עומדים להשתתף וכשחשבתי שוב החלטתי לתת צ'אנס ולזרוק הצידה את כל ה"מה יהיה" ו"וואי בטח הם לא יודעים עברית ואיך בכלל נתקשר. עכשיו אני מודה לעצמי שבחרתי לצאת למסע המופלא הזה. במהלך המסע פגשתי אנשים ונשים חביבים, טובי לב, אינטליגנטיים ושאפתנים שחלקו איתי בכנות ובפשטות שיחות נפש, צחוקים, מוזיקה ובעיקר נתנו מהלב. היו לי רגעים מאושרים ומורכבים, הרגשתי משוחררת מאד ועם זאת מדי פעם תפסתי את עצמי ונבהלתי מהסיטואציה ומאיך שאני בתוכה. בתור בחורה דתייה שהתגוררה שנים בהתנחלות, חונכתי להתרחק מערבים ובעיקר מגברים ערבים. היה מדהים לראות איך הכל מתפוגג מאחור ונשאר רק המפגש האנושי הפשוט עם לבבות וחלומות של אחרים".

>> מוזמנים להצטרף למסעות הבאים ולהיות חברים בדף הפייסבוק של "מסע חברתי"

>> בוגרי המסעות מוזמנים להשתלב אח"כ בצוות המסע, בתחומי ההדרכה, הלוגיסטיקה וההיגוי

עדכונים חדשים לפי זמן הפרסום

שותפים ותורמים של מועצת המכינות