Main Content

אודות מועצת המכינות הקדם צבאיות

מועצת המכינות הקדם צבאיות הציוניות-ישראליות הינה הארגון המייצג של המכינות הקדם צבאיות השנתיות – הכלליות והתורניות.

המועצה מאגדת 62 מכינות, בהן 23 מכינות תורניות המיועדות לבוגרי החינוך הממלכתי-דתי, ו-39 מכינות כלליות, חלקן חילוניות וחלקן משלבות בין נוער דתי ונוער חילוני. נכון לשנת תשפ"ה 2024-25, מתחנכים במכינות הקדם צבאיות כ-5,800 חניכים. (4850 בשנה א' ועוד כ 950 בשנה ב') 

מטרה משותפת

המכינות המרכיבות את המועצה מקיימות שונות גדולה במאפיינים שלהן- כגון רקע סוציו-אקונומי של הצעירים, תפיסות עולם, מיקום גאוגרפי, ותק, גודלה של המכינה והשוני בדגשים החינוכיים לאורך השנה. יחד עם זאת, לכל המכינות מכנה משותף איתן שגובש לאורך השנים וקיבל משנה תוקף באמנת "נס הרים" של המכינות- האמונה המשותפת בהיותה של מדינת ישראל מדינת הלאום של העם היהודי, מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, אחריותנו להצמחת דור חדש של צעירים לשירות משמעותי ופיקוד בצה"ל, למנהיגות אזרחית ולתרומה לכלל. "אנשי אמונה בעולם המעשה".

מועצת המכינות מרכזת פרויקטים ויוזמות חינוכיות, מגייסת ומאגמת משאבים במטרה לקדם נושאי רוחב בעולם התוכן לקידום יעדים משותפים בכלל המכינות הקדם צבאיות.

מועצת המכינות מפעילה פרויקטים לשילוב אוכלוסיות במכינות הקדם צבאיות, כולל צעירים עם מוגבלויות, צעירים מחו"ל וצעירים מהפריפריה החברתית וגיאוגרפית; מקיימת הכשרות עתיות לכלל דרגי הצוותים במכינות (ראשי מכינות, מדריכים, רכזי בוגרים ועוד) וכנסים וימי עיון שנתיים; ומפעילה פרויקטים בתחומים המשותפים למכינות, בין היתר מלגות, סדרות ניווט ושטח, קידום ופיתוח תחום הבוגרים המכינות, פרויקטי תוכן חינוכיים, מחקר והערכה ועוד.

ההחלטות לגבי אופי התוכניות ופעילות מועצת המכינות מתקבלות על ידי ראשי המכינות ובאמצעות הוועד המנהל של מועצת המכינות, המהווה נציגות נבחרת, ולאחר דיוני עומק סביב נושאים חינוכיים ומקצועיים הנוגעים לאופיו של עולם המכינות בהווה ובעתיד ושיתוף הפעולה של המכינות במועצת המכינות.

מועצת המכינות מובילה גם תוכניות חינוכיות כגון סמינרים, פעילויות וכנסים משותפים לכלל המכינות. בנוסף לכך, חלק בלתי נפרד מפעילותה הוא תכלול פרויקטים לאומיים, כמו לדוגמה בתקופת הקורונה – בה חניכי המכינות הקדם צבאיות נרתמו למאבק הלאומי בנגיף, והשתתפו במערך הבדיקות של מד"א ברחבי הארץ. דוגמא נוספת בזמן מלחמת חרבות ברזל - הקימה מועצת המכינות מערך התנדבות חירום של חניכי המכינות במגוון תחומי עשייה.

רקע והקמה

מועצת המכינות הקדם צבאיות הציוניות-ישראליות, הוקמה בשנת 2008 לאחר שנים רבות שבהן פעלו המכינות השונות יחד בשיתופי פעולה הולכים ומתגברים, ללא התאגדות פורמלית. הצורך בהקמת מועצה שתיתן ביטוי פורמלי מעשי להתאגדות הזו התגבר לאחר שהכנסת קיבלה ברוב עצום וללא מתנגד אחד, את "חוק המכינות הקדם צבאיות", שעבר בשנת 2008. החוק קבע את המסגרת להכרה, התרחבות וצמיחת המכינות הקדם צבאיות.

בעקבות קבלת החוק החליטו כל המכינות הקדם צבאיות המוכרות ע"י משרדי החינוך והביטחון לתת ביטוי פורמלי לפעילות המשותפת על ידי הקמת ארגון גג – מועצת המכינות הקדם צבאיות.

המכינות הקדם צבאיות הראשונות הוקמו בסוף שנות ה-80' ובתחילת שנות ה-90'. בשנת 1989 הוקמה המכינה הקדם צבאית התורנית הראשונה, בעקבותיה נפתחו מכינות רבות נוספות לנוער בוגרי הישיבות.

בשנת 1997 הוקמו המכינות הכלליות-חילוניות ומעורבות הראשונות בסיוע הדוק ותמיכה של המכינות התורניות, וגם הן התרחבו במהרה.

ייחוד המועצה

מועצת המכינות מתייחדת בהיותה אחד מהגופים הוולונטריים הבודדים בישראל בו דתיים וחילוניים, ימין ושמאל, שותפים יחד לקידום משימה לאומית, על בסיס חברות, אמון והדדיות ולמרות הפערים הגדולים בהשקפות העולם הקיימות בין ראשי המכינות השונות. השותפות במועצה הינה בחירה של כל מכינה (החוק אינו מחייבן לכך). בחירתן של כל המכינות להשתייך למועצת המכינות מעידה על תשתית עומק יסודית המסבירה את הצלחתו ושגשוגו של המפעל החינוכי. מסיבה זו ישנם למועצה תמיד שני יושבי ראש (מהצד החילוני ומהצד הדתי-תורני), וכלל ההחלטות מתקבלות מתוך שיח משותף בין חילוניים לדתיים. מצב דברים זה מאפשר למכינות ולפעילות במועצה לשמור על אווירת אמון וידידות הצולחת גם מבחנים היסטוריים קשים שבהן עמד הציבור הישראלי מאז הקמת המכינות.

פעילות המועצה: פרויקטים מרכזיים

למועצת המכינות מספר תוכניות שמטרתן להרחיב את מגוון אוכלוסיית החניכים, לקדם ערכים חינוכיים, להרחיב ולהעשיר את ארגז הכלים לקראת השירות הצבאי

תוכנית שיבולים

מיועדת לצעירים עם מוגבלות שרוצים להיות חלק מעולם המכינות. מטרת התוכנית לתת זכות שווה לצעירים עם מוגבלות להשתלב במכינות הקדם צבאיות כהכנה לשירות צבאי משמעותי עבור הצעירים ובכך להשפיע על עתידם כחלק אינטגרלי בחברה הישראלית הכללית. לחצו למידע נוסף

תוכנית יחד

'יחד' הינה תוכנית מסע לשילוב צעירים יהודים מרחבי העולם במסגרת ‘Gap year' במכינות בישראל. מטרת התוכנית לשלב בין חניכי המכינות גם צעירים יהודים מרחבי העולם, ולהעמיק את הקשר שבין הנוער הישראלי והנוער בתפוצות. למידע נוסף באתר התכנית.

'בארצנו'

"בארצנו" היא תנועת ההגשמה של בוגרי ובוגרות המכינות הקדם צבאיות. העמותה, אשר הוקמה ב-2016 כדי להוות את זרוע ההגשמה לפיתוח אפיקי פעולה לבוגרי המכינות להגשמה במשימות לאומיות-אזרחיות חשובות, בשירות הציבורי הארצי והמקומי, כולל כוחות הבטחון, בהתיישבות ופיתוח הנגב והגליל והצמחת קהילות משימתיות, בעשייה חברתית הכוללת התנדבות משמעותית למען החברה ובחינוך.

בשנים האחרונות הפעילה "בארצנו" כפרי סטודנטים, בהם השתתפו מדי שנה מאות כ-250 בוגרי מכינות ברחבי הארץ  בכ-9 מוקדים; רשת תכניות "עמלי" לעבודה מועדפת-חקלאית בשילוב עם חיי קבוצה ולימוד לצעירים אחרי צבא; וליוותה קבוצות צעירות בהתיישבות ביישובים ושכונות בפריפריה החברתית והגיאוגרפית. למידע נוסף באתר הבית של בארצנו.

פעילות המועצה: תוכניות להעשרת התכנים החינוכיים והענקת מלגות לחניכים מעוטי יכולת כלכלית

  • "בקו האופק" חינוך להתיישבות - תכנית חינוכית שנתית בנושא היסטוריה ציונית, התיישבות משימתית, קהילה וקהילתיות ומרכז בפריפריה במכינות.
  • סדרות ניווט ושטח בשיתוף עם עמותת חוגי הסיירות של קק"ל
  • יהדות, ציונות ועמיות יהודית- תכניות להעמקת וגיוון לימודי היהדות במכינות, הקשר עם יהדות התפוצות וחיבור בין צעירים יהודים מהארץ ומחו"ל.
  • יהדות ודמוקרטיה- תכנית לקידום מחויבות למדינה יהודית ודמוקרטית 
  • קרן מלגות לחניכים מעוטי יכולת כלכלית
  • מנהיגים למקצועיות ובטיחות – תכנית ליווי מקצועי (מנטורינג) והטמעת תהליכי למידה ומקצועיות בבטיחות בפעילות המכינה.

צמצום פערים חברתיים

מדי שנה משתתפים במכינות צעירים מרקעים מגוונים.

לפי נתוני מועצת המכינות, בשנת תשפ"ב:

  • 33% מחניכי המכינות מהפריפריה החברתית או אוכלוסיות ייחודיות
  • כ-50 צעירים עם מוגבלויות משתתפים במכינות מדי שנה, בליווי וסיוע תכנית 'שיבולים' לשילוב צעירים עם מוגבלויות במכינות.
  • מעל 150 צעירים יהודים מחו"ל (כ-5% מכלל החניכים) משתתפים במכינות מדי שנה בליווי תכנית 'יחד' של מועצת המכינות.
  • מעל 300 חניכים מהקהילה האתיופית משתתפים במכינות מדי שנה (כ-6% מכלל המשתתפים)
  • כ-2% ממשתתפי המכינות הם חניכים בעלי רקע פלילי, שליש מתוכם לא ברי גיוס נכון למועד תחילת המכינה. התהליך החינוכי במכינה מחזיר אותם אל החברה ומסייע בגיוסם לצה"ל.

הישגי הארגון המרכזיים

  • קידום  "חוק המכינות הקד"צ" (חוקק ב-2008) באמצעות פעילות לובי, אשר הביא לתקצוב המכינות על ידי משרדי הביטחון והחינוך.
  • 2015 – תקנון תקנה המתירה נסיעות חינם בתחבורה ציבורית לחניכי המכינות (השוואת זכויות לחניכי ש"ש).
  • הובלת שיתוף פעולה יוצא דופן בין שמאל וימין, דתיים וחילוניים, מכל קשת החברה הישראלית אשר לוקחים חלק במכינות.
  • גידול של 200% בפרויקטים רוחביים המופעלים במכינות בשנתיים האחרונות, בהם לקחו חלק כ-4,000 חניכים.
  • גיוון אוכלוסית המכינות- מאמץ משותף של מספר גופים הביא לגיוס של חניכים אתיופים למכינות, וצעירים עם מוגבלויות.

שירות משמעותי ומנהיגות אזרחית

לפי נתוני אכ"א משנת 2022:

  • בוגרי המכינות משרתים בתפקידי לחימה פי 1.5 יותר ממקביליהם באוכלוסייה הכללי.  
  • אחוז בוגרי המכינות המשרתים כקצינים בצה"ל גבוה פי 3 בממוצע מחלקם באוכלוסיית המתגייסים.
  • חיילי בוגרי המכינות הקדם צבאיות מבצעים פחות נשר וליקויי שירות ביחס לקבוצת ההשוואה המקבילה באוכלוסייה הכללית.

*נתונים אלו נתמכים בנתונים דומים מסקר בוגרי המכינות שביצעה מועצת המכינות יחד עם קרן בלומברג בשנת 2017.

בהמשך לכך, בין 40-60% מבוגרי כל מחזור של קורס טיס הם בוגרי מכינות, ובין 19-25% מבוגרי כל מחזור של קורס חובלים הם בוגרי מכינות. בשנת 2024 כ 16 מצטייני הנשיא הנם בוגרי מכינות (כ 13%)

כשליש מחניכי תכניות "עתודות לישראל" המכווינות לשירות במגזר הציבורי הינם בוגרי מכינות

פרסים והכרה ציבורית

  • 2010 – מפעל המכינות זכה ב"פרס יגאל אלון למפעל חלוצי".
  • 2016 – הרב אלי סדן, מייסד וראש מכינת "בני דוד" בעלי זכה בפרס ישראל תשע"ו על פועלו להקמת מפעל המכינות הקדם צבאיות.
  • 2020 – מועצת המכינות זכתה בפרס ירושלים לאחדות לשנת תש"פ.
  • 2022 – מנכ"ל מכינת כרם אל הדליק משואה בהר הרצל.

אנו מזמינים אתכם להצטרף לחבורה הגדלה והולכת של חניכי ובוגרי המכינות ומשפחותיהן ושל ידידי ותומכי המכינות הקדם צבאיות, המפעל הציוני חינוכי המוביל את המהפכה החברתית הדרמטית והמרתקת ביותר בדור הזה, בישראל.

יצירת קשר

ליצירת קשר בדוא"ל: info@mechinot.org.il.

כתובת למשלוח דואר: מועצת המכינות הקדם צבאיות, המדרשה באורנים, מכללת אורנים - קריית טבעון, מיקוד 36006