Main Content

מכינת עצם

מכינת עצם

דרום | בנים | תורנית

שיתוף

מיקום: מושב נווה

למידע על המכינה באנגלית לחצו כאן.

רקע

מכינת עצם הוקמה בשנת תשנ"ב (1991) ע"י הרב רפי פרץ בישוב עצמונה שבגוש קטיף. בשנת 2005 פונתה המכינה מעצמונה ועברה לאתרים זמניים עד שבשנת 2011 המכינה הגיעה למקומה הקבועה במושב נווה.

משנת 2019 עומד בראשות המכינה הרב רעי פרץ. בכל שנה מגיעים אל המכינה כ- 200 תלמידים ללמידה והתפתחות לקראת גיוסם לצה"ל.

חזון

מכינת עֹצם לקחה על עצמה משימה חינוכית גדולה: בניין אישיות כלל ישראלית היונקת את ערכיה מאמונת ישראל ותורתו. המכינה מחנכת את תלמידיה לתרומה למדינה ובראש ובראשונה לצה"ל.

עם ולמרות כאב העקירה מגוש קטיף - ממשיכה המכינה בהרמת דגל החלוציות וההתיישבות בחולות חלוצה. השקט והרוגע של החולות מהווים קרקע פורייה לבניין יסודות בריאים ואיתנים, ולהכנה אמונית לצה"ל בפרט ולעולם המעשה הישראלי בכלל.

בוגרי המכינה חדורי מוטיבציה לשרת את המדינה. רבים מהם משתלבים ביחידות מובחרות וממשיכים לקצונה.

התהליך הלימודי-חינוכי

בחורי המכינה עוברים תקופת לימודים של בין שנה לשנתיים. בתקופה זו הם מעמיקים בלימודי יהדות: גמרא, אמונה, מוסר והלכה וכן עוסקים בסוגיות אקטואליות הנוגעות ליחס הממלכתי כלפי המדינה והחיים במדינת ישראל בתקופה ההיסטורית הייחודית בה אנו חיים. כמו כן תלמידי המכינה פועלים לפתח הן את הכושר הגופני והן את הבשלות הנפשית שתאפשר להם להתמודד עם אתגרי המסגרת הצבאית. מלבד ההכנה הנפשית אותה עוברים הבחורים בזמן שהותם במכינה, תכנית הלימודים כוללת גם עזרה קהילתית לישובי הסביבה, והכנה פיזית הכוללת אימוני כושר, ניווטים ומפגשים עם אנשי צבא וביטחון.

רקע התלמידים

הבחורים הלומדים במכינה מגיעים ממגוון רחב של האוכלוסייה במדינת ישראל, מרמת הגולן בצפון ועד אילת בדרום, המכינה רואה ערך רב במיזוג בין האוכלוסיות השונות שבמדינה: אנגלוסקסים ועולים מאתיופיה, אוכלוסיית עיירות הפיתוח, אוכלוסייה עירונית, התיישבות עובדת ומתיישבי יהודה ושומרון. כמו כן לומדים במכינה גם בחורים מחו"ל, רובם מארצות דוברות אנגלית, אשר לומדים בכיתה נפרדת ומתגייסים עם שאר הבחורים לשירות משמעותי בצה"ל.

פורצים קדימה

בשנים האחרונות חלו במכינה התפתחויות משמעותיות:

הקמת כיתה ישיבתית עם דגש על למידה מעמיקה יותר

הקמת כיתה חקלאית שעוסקת כמה שעות בכל יום בעשיה חקלאית למען חקלאי עזור עוטף עזה

הקמת תכנית חו"ל, במסגרתה לומדים במכינה בחורים מחו"ל במשך שנה ומתגייסים עם שאר הבחורים לשירות משמעותי בצה"ל.

הקמת גרעין נח"ל שמטרתו להאריך את זמן השירות הצבאי. גרעין הנח"ל מתאפיין באחוזי יציאה לפיקוד גבוהים ביותר.

המכינה החלה לנקוט בפעולות הנדרשות על מנת להכשיר את המכינה לקליטת בחורים בעלי מוגבלויות.

על אף הכמות הגדולה של התלמידים, המכינה עושה מאמץ רב במתן יחס אישי מיוחד ומותאם לכל תלמיד ותלמיד, על ידי צוות מוגבר הנותן מענה משמעותי לכל פרט.

תרומה חברתית-קהילתית לאזור

סיוע לחקלאי האזור בעבודה חקלאית

חיזוק יישובי עוטף עזה וחבל שלום במיזמים משותפים

במהלך השנה מבוצעות במכינה מספר פעמים התרמות דם ע"י מד"א.

חיזוק ההתיישבות בנגב והקמת יישובים חדשים – שלומית ורתמים

פעילות קהילתית במועצה – התנדבות ועזרה בצורכי רווחה, חסד ועוד

אירוח חיילים ומפקדים וחשיפתם למערך ההתיישבות המתחדשת בנגב

שותפות חשובה ויקרה עם מד"א ו'המתמיד' בסיוע לתושבי הדרום

בחמש השנים האחרונות עבר עם ישראל שלושה אירועים בטחוניים – עופרת יצוקה, עמוד ענן וצוק איתן. בשלושתם היוותה המכינה אבן שואבת ומקור כוח לתושבים, לחיילי צה"ל ולמשפחות הצעירות באזור. ברגעי המשבר עמדנו לשמחתנו כמכינה הראשונה בחזית ההתמודדות.

בוגרי המכינה

כיום מונים בוגרי המכינה כבר כ- 2800 בוגרים וביניהם משרתים בצה"ל בכל רגע נתון כ 550 בוגרים ומתוכם כ-170 קצינים המפוזרים בכל יחידות צה"ל.

עם שחרורם מצה"ל משתלבים רבים מהבוגרים בתחומים ערכיים רבים בעשיה הישראלית וביניהם תחום ההתיישבות שבו כבר הוקמו ע"י בוגרי המכינה שני ישובים חדשים בנגב: רתמים ושלומית.

גם בעתיד המכינה שואפת לגיבוש גרעינים ועיבוי ישובים קיימים על ידי בוגריה, המגשימים את ערכי ההתיישבות, העשייה והחקלאות מתוך שליחות לאומית ושייכות מלאה לתורה.

בית מדרש בוגרים:

גולת הכותרת של קשר המכינה עם בוגריה הוא בית המדרש לבוגרים, הפועל תחת חסותה של המכינה ופתוח לבוגרי המכינה ולבחורים נוספים המעוניינים להמשיך ולהתקדם בבניין התורה שלהם. בית המדרש לבוגרים פועל כבר כעשר שנים ומונה כיום כשלושים בחורים, חלקם נשואים ומתגוררים ביישוב וחלקם רווקים שזה עתה השתחררו מהצבא.

קשר בוגרים:

חלק ניכר מהצלחת מערכת החינוך של המכינה, הוא בקשר המתמשך של המכינה עם בוגריה תוך כדי הצבא וגם לאחריו. הקשר עם הבוגרים במהלך השירות ולאחריו נעשה באמצעות ביקורים במקומות השירות שלהם, שבתות במכינה לפי מחזורים, עלון אינטרנטי הנשלח פעם בשבוע עם דברי תורה ועדכונים על פעילות הבוגרים, שיעורים לחיילים בכל מוצ"ש בירושלים וגבעת שמואל, שיעור מידי שבוע שנעשה במקום הכינוס שלהם בחזרה לצבא, מתנות לסיום קורס פיקודי, שבתות לזוגות, עלונים כתובים הנשלחים לבתיהם, ועוד...

בנוסף יש רכז בוגרים אשר דואג לשמירת הקשר וכל הדברים שנרשמו לעיל.

שם הרכז הוא: אליהו בן ארצי 052-5992785

נקודות ציון בדרכה של המכינה

בשנת תשס"ב (2002) עברה המכינה משבר כאשר חדר מחבל למכינה, הרג חמישה תלמידים ופצע עוד 23.

בשנת תשס"ה (2005) עברה המכינה זעזוע נוסף - בביצוע תוכנית ההתנתקות ועקירת המכינה עם שאר המתיישבים בגוש קטיף למחנות זמניים (שערי אברהם ויתד).

בשנת תשע"ב (2011) נכנסה המכינה למשכן הקבע בישוב נווה בחולות חלוצה.

המכינה פועלת זו השנה ה-32 ונמצאת בתהליך התפתחות מתמיד, הכולל: התמודדות וצמיחה מכל המשברים כשהקו המנחה הוא המשך עשייה חינוכית וחלוצית בשותפות עם המדינה והצבא.

כמו כן המכינה הקימה בשנים האחרונות שלוחה בעיר אופקים- "מכינת כאייל" ומדרשה לבנות בישובות שלומית.

כיום לומדים במוסדות עצם כ- 550 תלמידים ותלמידות.

פרטי התקשרות

  • משרדי המכינה

    This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 08-9987511
  • הרב רעי פרץ

    ראש מכינת עצם
    08-9987511
חזרה אל רשימת המכינות הקדם צבאיות בישראל רוצה להירשם למכינות? מעבר לאתר ההרשמה

מכינות נוספות