צומחים מהשבר – פרק ראשון בסדרת כתבות על השלוחות והמכינות החדשות
- 08 אוקטובר 2024
- מדור: חדשות מעולם המכינות
סדרה מיוחדת – הכירו את 11 השלוחות והמכינות החדשות שנפתחו בשנת הלימודים תשפ״ה. והפעם – פרק ראשון: הכירו את מכינת ״אופקים למדע״ שפתחה שלוחה בנתיבות, מכינת ״דרך ארץ״ שפתחה שלוחה באשקלון ומכינת ״הנגב״ שפתחה שלוחה במשמר הנגב
זה לא סוד שמאז ה-7 באוקטובר, שגרת היום-יום השתנתה במכינות. החניכים קיבלו על כתפיהם משימות חדשות בהתאם לצרכי השעה, התנדבו מסביב לשעון וישמו הלכה למעשה את ערך האחריות ואהבת העם והמדינה שמובילים את המכינות כל השנים. השנה, במאמץ רב וכנגד כל הסיכויים, נפתחו 11 שלוחות ומכינות חדשות ברחבי הארץ – רובן בעוטף ישראל. גם השנה המכינות נפתחו עם משימה ברורה מול העיניים: להתנדב היכן שידרשו, לסייע בחזית האזרחית ולהתכונן לשירות צבאי משמעותי. בסדרה בת 3 חלקים, אתם מוזמנים להכיר את המכינות החדשות והאנשים שעומדים מאחוריהן. והפעם – פרק ראשון מתוך שלושה: הכירות את השלוחות החדשות של מכינת ״אופקים למדע״, מכינת ״דרך ארץ״ ומכינת ״הנגב״.
השלוחות החדשות של ״אופקים למדע״ ו״דרך ארץ״ בנתיבות ובאשקלון קמו במסגרת פרויקט ״11 הנקודות״ אותו מובילה מועצת המכינות ומטרתו לפתוח 11 מוקדים חדשים של מכינות בעוטף ישראל – בצפון הארץ ובדרומה. היוזמה הועלתה בעקבות מלחמת ׳חרבות ברזל׳ ומתוך הבנת חשיבותה של ההתיישבות בסמוך לגבולות ולשיקום קהילות העוטף ככל שיידרש. המכינות והשלוחות החדשות יצטרפו ויחזקו את המכינות שכבר קיימות בצפון הארץ, בעוטף ובמערב הנגב ומהוות בסיס איתן לתמיכה, להתנדבות ולחינוך. גם חניכי המכינות מרגישים חלק משעה היסטורית: בחודשים האחרונים נוכחנו לגלות כי הייתה עלייה של 12% בביקוש למכינות באזור עוטף עזה.
מכינת אופקים למדע – שלוחת נתיבות
את מכינת ״אופקים למדע״ הקימו מכון דוידסון לחינוך מדעי ומכון ויצמן למדע מתוך רצון משותף להקים מיזם חלוצי-ציוני-מדעי שיהווה בית בעולם המכינות הקדם צבאיות לאוהבות ואוהבי מדע, שזהו תחום עיסוק מרכזי עבורם. כחלק משנת המכינה, החניכים מתנדבים בהוראת מדע ומסייעים בקידום החינוך המדעי בבתי הספר. המכינה כשמה, פתחה את השלוחה הראשונה שלה באופקים. דווקא בשנה מורכבת זו מכינת אופקים למדע התרחבה ומנהליה בחרו לפתוח שלוחה נוספת בנתיבות.
״לאחר ה7.10 אף הגברנו את עוצמת ההתנדבות בנתיבות וגם באופקים, שכן מערכות החינוך בערים הללו נדרשו להתמודדות קשה עקב המצב״ – ראש המכינה אלי עמדי.
ראש מכינת ״אופקים למדע״, אלי עמדי סיפר לנו על פתיחת השלוחה:
״הקמת השלוחה בנתיבות מתוכננת בשנה וחצי האחרונות. על מנת להיות מוכנים להקמת השלוחה התחלנו להתנדב בצורה קבועה בעיר עוד בשנה שעברה. לאחר ה7.10 אף הגברנו את עוצמת ההתנדבות בנתיבות וגם באופקים, שכן מערכות החינוך בערים הללו נדרשו להתמודדות קשה עקב המצב. חניכי המכינה מצאו את עצמם משקיעים שעות רבות בתגבור מערכות החינוך העירוניות. כל זה רק הבהיר לנו שהקמת השלוחה בנתיבות היא צו השעה וחיזק את הקשר שלנו עם העיר.
פתיחת השלוחה היא חלק מתהליך טבעי של מעורבות עמוקה של מכון דוידסון לחינוך מדעי בעיר נתיבות. המכון מפעיל בעיר תוכניות מדעיות רבות, וכן מלווה המכשיר חלק ניכר ממורי המדע בעיר. היה טבעי מאוד להרחיב את שיתוף הפעולה הפורה להקמת שלוחה של המכינה בעיר. המכינה מאפשרת לעיר להנות מחניכי המכינה שמהווים כוח הוראה להדרכה איכותי מאוד בתחום החינוך המדעי ומפעילים בעיר תוכניות מדעיות לגילאי גן חובה עד תיכון.״
מה היית רוצה שהחניכים ייקחו איתם הלאה מהשנה הזו?
״מבחינתנו קידום החינוך המדעי ויצירת שוויון הזדמנויות חינוכי הם מעשים ציוניים ממדרגה ראשונה, שתורמים לחוסנה של המדינה ויכוחים לשנות חיים של תלמידים רבים. חניכי המכינה לומדים ומפנימים שבכוחם לחולל שינוי ולהפוך לגורם משמעותי בעיר. הם מבינים שיחד, בפעולה מתמשכת ומשותפת לאורך שנים, אנחנו יכולים לעשות מהפכות של ממש. חשוב לנו שייקחו את התובנות הללו להמשך חייהם, כמדענים וכאזרחים גאים ופעילים במדינת ישראל.״
מכינת דרך ארץ – שלוחת אשקלון
כמה קילומטרים צפונה ומערבה, נחנכה השנה שלוחה חדשה של מכינת ״דרך ארץ״ בעיר אשקלון. עמותת דרך ארץ הוקמה לפני 15 שנה במטרה להקים תוכנית משמעותית ולפתוח את עולם המכינות לכלל בני נוער מהחברה הישראלית. המכינה נותנת מקום לצעירים ולצעירות מכלל הקשת של החברה הישראלית, ומעניקה להם הזדמנות להשתתף בשנת עשייה משמעותית; שנה של התנדבות וחינוך למנהיגות.
שאלנו את ראש מכינת ״דרך ארץ״, רביב ארוסי, על הסיפור מאחורי פתיחת השלוחה:
״אירועי ה7 באוקטובר פגשו את כל החברה הישראלית ואת עמותת ׳דרך ארץ׳ בפני קבלת החלטות קריטיות מתוך הבנה שאנחנו רוצים להיות שותפים להפרחת הדרום, הנגב וכל אזור העוטף, ולתת מענה אמיתי לכל האתגרים והצרכים שעולים בפני תושבי העוטף בפרט והחברה הישראלית בכלל. היה לנו מאוד חשוב דווקא בשנה זו, בפרויקט 11 הנקודות, להקים את המכינה באשקלון.
הרעיון נולד במפגש של יונתן, שהיה מנכ״ל העמותה, עם ראש עיריית אשקלון. הם עסקו בפרויקט אחר בכלל, של התנדבות לניקוי המקלטים בעיר. כשהצגנו להם את השאיפה להקים את המכינה באשקלון מצאנו שותפים טובים עם רצון משותף. וכך, מתוך התנדבות ועשייה חברתית בתוך אשקלון נולד הרעיון להקים את השלוחה, מתוך מפגש עם האנשים וההנהגה.״
איזה שיעור חשוב היית רוצה שהחניכים ייקחו איתם מהשנה הזו?
״המכינה שלנו היא מכינה מתנדבת. יומיים בשבוע מוקדשים לעשייה התנדבותית קהילתית בתוך העיר. גם ביתר המכינות שלנו זו אבן יסוד. אנחנו מאוד רוצים שבני הנוער יהיה שותפים פעילים במקום שבו הם נמצאים; שחניכי המכינה ייקחו אחריות וייקחו יוזמות על מנת שנוכל להגשים במקומות שבו אנחנו נמצאים ופועלים. כל חניך וחניכה במכינה יצטרכו לקחת פרויקט אישי של חונכות או מפגש – מהמגזר השלישי ועד מסגרות הגיל הרך; בבתי הספר, בעזרה לנזקקים ובמשימות לאומיות.
הלקח הכי חשוב לי שהחניכים ייקחו איתם – להמשיך את העשייה, את המפגש, להמשיך לעשות טוב בעולם ממקום של יציאה החוצה מעצמם, נתינה למישהו אחר ולקיחת אחריות״ – ראש מכינת דרך ארץ, רביב ארוסי.
מכינת הנגב – שלוחת משמר הנגב
מכינת ״הנגב״ היא מכינה חילונית-ליברלית שהוקמה בשנת 2001 בשדה בוקר, שפועלת ברוח חזון נביאי ישראל ומגילת העצמאות. היא מובילה חינוך למנהיגות ויוזמה ופועלת ברחבי הנגב. השנה, היא התרחבה גם לצפון הנגב ופתחה שלוחה בקיבוץ משמר הנגב.
שאלנו את מנהל שלוחת משמר הנגב, יורי קדר על סיפורה של השלוחה החדשה:
״לפני כשנתיים התחלנו לבחון הקמת שלוחה רביעית של המכינה על מנת לאפשר למספר גדול יותר של בני ובנות נוער להגיע למכינה ולהרחיב את מידת מעורבותנו והשפעתנו באזורים נוספים בנגב (צפון הנגב). במסגרת החיפוש הצטלבה דרכנו עם קיבוץ משמר הנגב שגם הוא חיפש לקלוט גוף חינוכי-חברתי על מנת ליצור השפעה בתוך הקיבוץ ומחוצה לו.
בשנתיים האחרונות, בעקבות המצב החברתי במדינה והמלחמה, התחדד עוד יותר הצורך להרחיב את הפעילות ממניעים ציוניים – בנגב ובכלל. משמר הנגב הינו אחד מ- 11 הנקודות שהוקמו בנגב – קיבוץ עם היסטוריה ומורשת חלוצית מפוארת. בדיוק המקום המתאים לשלוחה חדשה של המכינה!״
האם יש שיעור אחד שיהיה לך חשוב במיוחד שהחניכים ייקחו איתם מהמכינה?
״השיעור החשוב ביותר שאנו מנסים ללמד את החניכים במהלך שנת המכינה זה האופן בו הם מתבוננים על המציאות – להרחיב ולהעמיק את נקודת המבט כך שידעו להתבונן על הדברים דרך המורכבות (לחפש את ה"דרש" ולא את ה"פשט״). בנוסף לכך, להבין שכאשר יסיימנו את השנה כבוגרי המכינה מוטלת עליהם האחריות להוביל ולפעול על מנת להרבות טוב בסביבתם הקרובה ובמדינה בכלל.״
מוזמנים להמשיך לעקוב אחרי הסדרה באתר החדש שלנו ובניוזלטר, נתראה בפרקים הבאים!
נאחל שנה פורייה ומשמעותית עבור השלוחות החדשות!
מאמרים בנושאים דומים
צומחים מהשבר – פרק אחרון: מכינת דרור, יונתן, לכיש ודרך פרת
סדרה מיוחדת – הכירו את 11 השלוחות והמכינות החדשות שנפתחו בזמן מלחמה. והפעם – פרק שלישי ואחרון:...
המשך קריאהצומחים מהשבר – פרק שני בסדרה: מכינת חברותא ושלוחות חדשות בעמי-חי, תבור ואדרת
סדרה מיוחדת – הכירו את 11 השלוחות והמכינות החדשות שנפתחו בזמן מלחמה. והפעם – פרק שני: הכירו את...
המשך קריאהבוגרים יקרים, הכתבה הזו בשבילכם – ארגון ׳בארצנו׳ מתחדש
משוחררים טריים? מכיניסטים בנשמה? – ׳בארצנו׳, תנועת ההגשמה של בוגרי המכינות, מתחדשת ומציעה פעילויות...
המשך קריאהמעל ל-330 בוגרים במהלך 8 שנות פעילות – תוכנית שיבולים פותחת שנה
שנת תשפ״ד הייתה שנה לא רגילה בתוכנית להכללת צעירים עם מוגבלות במכינות: ״השקענו הרבה יותר משאבים...
המשך קריאה״7 באוקטובר היה סיבה נוספת להגיע למכינה״ – הכל על סמינר פתיחת שנה בתוכנית ׳יחד׳
110 חניכי ׳יחד׳ הגיעו למכינה בישראל באחת משעותיה הקשות ביותר – שנה לתוך המלחמה. מוזמנים לשמוע על...
המשך קריאה
עקבו אחרי המועצה ברשתות החברתיות