רוצה להירשם למכינה קדם צבאית? לחץ/י כאן לאתר ההרשמה >>

ליצירת קשר: לחצו על "צרו קשר" באתר ההרשמה או שלחו הודעת וואצאפ למספר 054-809-7433

מכינת חנתון

חנתון - משרדי המכינה
משרדי המכינה

echannaton@echannaton.org

04-9059605

COM_CONTACTENHANCED_IMAGE_DETAILS
הרב יואב אנדי
ראש המדרשה

04-9059605

גד ספקטור
ראש המכינה

gads@echannaton.org

על המכינה:

מכינת חנתון היא בראש ובראשונה בית ומשפחה. אנו מאמינים שהשילוב שבין יהדות, ציונות ואחריות חברתית, ברוח אהבת האדם והארץ - הם המפתח לחברה ישראלית ראויה.

למכינה מספר מאפיינים שמהווים את הבסיס לחוויית החניכים:

מכינה מעורבת: מכינת חנתון היא מכינה מעורבת –דתיים, חילוניים, קונסרבטיבים ורפורמים, נשים וגברים.

מכינה מגוונת: המכינה משלבת חניכים מכל חלקי הארץ, מכל רקע אפשרי - מרכז ופריפריה, בוגרי תנועות, פנימיות, כפרי נוער ועוד. הגיוון הוא עמוד תווך מרכזי במכינה ומושקע מאמץ רב בגיוסי חניכים ממקומות אשר לרוב לא מגיעים מהם חניכים למכינות.

מכינה משלבת חניכים עם צרכים מיוחדים: בכל שנה משתתפים מספר חניכים עם צרכים מיוחדים מכל הרקעים ובכל הרמות, כולל חניכים על כסאות גלגלים ועם נכויות מורכבות. מכינת חנתון היא המכינה הראשונה אשר חרטה על דגלה את השילוב של אנשים עם צרכים מיוחדים, ועד היום מובילה בתחום זה.

במכינת חנתון מאמינים כי מדינת ישראל שרויה במצב מורכב מאד של פילוג בין מגזרים. אנחנו מנסים ליצור מציאות אחרת ולהיות השינוי שאותו אנו רוצים לראות בעולם. לכן קבוצת החניכים מגוונת ביותר. חניך במכינה יחיה במהלך השנה הזו עם אנשים שונים ממנו ודרך חוויה זו בוגרי המכינה יביאו את תפיסת החיים הזו להמשך דרכם בצה"ל ובחברה הישראלית.

"הלכה ואגדה" (חיים נחמן ביאליק)

מכינת חנתון מייצרת איזון בין שני ערכים מרכזיים, שאותם הגדיר ביאליק במאמרו החשוב "הלכה ואגדה" - הסיפור שלנו (אגדה), והמעשה שלנו (הלכה). איזון זה בא לידי ביטוי במכינה בעיסוק בלימוד עמוק, בבירור שאלות לגבי זהות, ובהיכרות עם הסיפורים האישיים של כל חניך וחניכה, ובו בזמן בדגש חזק על העשייה של הקבוצה ושל כל חניך בפרט, דרך ימים שלמים שמוקדשים ליזמות, אקטיביזם ומעורבות חברתית. חשוב לנו לא להישאר בלימוד פסיבי אלא לשמור על לימוד שמביא לידי מעשה.

"על מנת להנהיג אנשים – לך מאחוריהם" (לאו צה)

במכינת חנתון מושם דגש על מנהיגות ואחריות חברתית. התוכנית החינוכית עוזרת לכל חניך וחניכה לגלות את עצמם ואת ייחודם דרך המון חוויות מעצימות - בשגרה ובשטח, דרך סדרות מעוררות השראה, דרך ההבנה של מהו הכוח הפנימי של כל אחד ואחת.

החניכים במכינה מתרגלים לקיחת אחריות תוך כדי כל תוכנית המכינה: החניכים אחראיים על חלק נכבד מהלו"ז, על סדרות התוכן, על טיולים ומסעות, על שיחות הקבוצה ועל רוח הקבוצה. כל חניך אחראי על תחום מסוים במכינה. סוג המנהיגות אליה אנחנו מחנכים היא מנהיגות משלבת, כזו שמאפשרת לכל אדם להיות עצמו ולהביא את עצמו, ולכן מושם דגש רב על הדרך ולא רק על המטרה, על איך מקשיבים, איך מנהלים שיחות, איך מקבלים החלטות, מתי הזמן הנכון לפשרה ומתי הזמן הנכון לעיקשות, על חברות, ועל ראיית טוב משותף.

כל אלה עוזרים לחניכים לתרגל את סוג המנהיגות שאנו מקווים שתשמש אותם בעתיד בהובלת החברה הישראלית.

המכינה הוקמה בשנת 2012 ע"י הרב יואב אנדי, איתי קפסוטו וידידיה חזני, ונמצאת בקיבוץ חנתון.

הלימודים במכינה:

הלימודים במכינה מתרכזים ביהדות, ציונות והומניזם מתוך אמונה שהם משלימים אחד את השני וחשובים לסיפור המשותף שלנו כעם.

יהדות  - מרצים מכל זרמי היהדות - מבוא לארון הספרים היהודי, מחשבת ישראל, תלמוד, בית מדרש ועוד..

ציונות – הגות והוגים ציונים, החברה הישראלית, היסטוריה של ארץ ישראל, תולדות הסכסוך היהודי/ערבי, אירועים מכוננים בחברה הישראלית חברה וכלכלה ועוד...

הומניזם – פילוסופיה כללית ופוליטית, מגדר, לימודי סביבה ואקלים, מהפכות בהיסטוריה, הומניזם ועוד.

הלימוד מתקיים באמצעים מגוונים, כמו לימוד בית מדרשי, סדנאות, לימוד חווייתי לצד לימוד עיוני מעמיק של שאלות הליבה לנו כאזרחי מדינת ישראל היום.

בכל הלימודים מושם דגש על תהליך אישי. התהליך בא לביטוי במשבצות של ביוגרפיות אישיות, שיחות אישיות והגדרת מטרות והזדמנויות. במסגרת קבוצה קטנה מתנסים בתקשורת מקרבת ומתאמנים בשיח דיאלוגי קשוב.

 

מעורבות חברתית:

"היה השינוי שאתה רוצה לראות בעולם" (מהטמה גנדי)

מכינת חנתון רואה ערך רב בפעילות התנדבותית וקהילתית. לעתים, כששואלים מתנדבים מדוע הם מתנדבים, התשובות הן: "כי זה עושה לי טוב", "כי אני לומד מזה, מתפתח מזה" וכיו"ב. לדעתנו נקודת המבט הזו אינה מספקת. כאשר אדם מגיע למקום התנדבות הוא עצמו לא במרכז. מה שחשוב באותו רגע הוא האדם שהגעת להתנדב איתו, או המטרה שאתה מעוניין לקדם. מי שמגיע להתנדבות כדי "להרוויח" פיתוח אישי - לא ישיג דבר. כשיהיה קשה, הוא עשוי לעזוב. החניכים והחניכות במכינת חנתון מגיעים להתנדבות בשביל מי שצריך אותם ולא בשביל עצמם.

חניכי המכינה יוצאים פעמיים בשבוע להתנדבויות קבועות בכ-20 מוקדי התנדבות שונים. החניכים והחניכות מתנדבים במסגרות של קשישים, ילדים בעלי צרכים מיוחדים, ילדים לקויי שמיעה, נוער בסיכון, במקלט לנשים נפגעות אלימות, במסגרות נוער ומבוגרים מתמודדי-נפש, בעבודה חקלאית, ועוד. בנוסף, אנחנו פעילים במסגרות חינוכיות שונות של ילדים ונוער מהמגזר הערבי והבדואי. מבחר מוקדי ההתנדבות מאפשר התאמת אופי ההתנדבות לכל חניך וחניכה, ובחירה בשני מוקדי התנדבות לכל חניכ/ה.

החניכים מקבלים ליווי והדרכה על-ידי הצוותים במוקדי ההתנדבות ועל-ידי צוות המכינה.

מלבד ההתנדבויות הקבועות מתקיימות לאורך השנה גם התנדבויות חד פעמיות, בהתאם לצרכים שונים המגיעים מהשטח ומתוך יוזמות של חניכי המכינה.

ניהול עצמי:

לכל חניך במכינה יש אחריות על אחד התחומים במהלך השנה, כחלק מהצוותים במכינה. הצוותים הם חלק מהתפעול השוטף המכינה - החל מהזמנת האוכל והכנתו, ועד שותפות בקביעת תכנים ותכנון הסדרות והמפגשים במהלכן.

תהליך בניית הסדרות הוא חלק מתהליך הלמידה ופיתוח המסוגלות והניהול העצמי של כל חניכ/ה בצוות.

חינוך חווייתי משמעותי מבקש להעניק אחריות אישית מהחניכים, כך שכל אחד יחקור את הנושא, ייקח עליו אחריות ויעביר אותו הלאה. כך נוצר לימוד משמעותי.

הניהול העצמי הקבוצתי כולל ערב שבועי - "בצוותא" שהוא במה להחלטות הקבוצה על התנהלותה ועל בחירת צוותים לפעילויות המכינה, העלאת קשיים ופתרון בעיות בהחלטת רוב, וכל היבטי ניהול הקבוצה.

כך נלמדים הקשבה, שכנוע, ויתור ופשרה.

סדרות וטיולים:

במהלך שנת המכינה מתקיימים כמה טיולים ומספר סדרות המוקדשות לנושאים מרכזיים בחברה הישראלית. הסדרות יוצרות חוויה חינוכית עוצמתית, והן זוכות לשבחים רבים מהחניכים.

החוויה בסדרה היא חוויה סוחפת אשר מערבת את כל החושים – האווירה משתנה מהאווירה במכינה, הנוף משתנה ויש מרכיב חזק של יציאה מאזור הנוחות. הסדרה נבנית בעזרת צוותי החניכים וכך האחריות מונחת יותר על הקבוצה ועל צוות הסדרה מאשר על על צוות המכינה. תהליך בניית הסדרה הוא חלק מתהליך הלמידה ופיתוח מסוגלות והניהול העצמי של כל חניכ/ה בצוות.

בתחילת השנה ההתמקדות היא בסדרות אשר שמות דגש על יכולות אישיות של החניך, מלמדות מיומנויות ונותנות חוויה של מסוגלות אישית וקבוצתית, בהתאמה למצב החניך/ה בחודשים הראשונים, התוהה על מקומו מול עצמו ומול הקבוצה.

בהמשך הסדרות עוברות אל המעגל החיצוני – החברה הישראלית, כאשר המטרה היא שבסוף המהלך החניכים יבינו את כוחותיהם ואת יכולותיהם להשפיע, כשהשיא מגיע בסדרת "החובק החברתי".

 

טיול עליה למכינה

מטרת הטיול היא הכנת הקבוצה להגעה למכינה בחנתון, דרך לימוד, חשיבה ותרגול הערכים כדי ליצור קבוצה וחברויות ראשונות, שאיתן ימשיכו לשנת המכינה.

הטיול נפתח ב"סמינר קבוצה ומכינה" המועבר ע"י המדריכים, בו עוסקים בתכנים הקשורים לתחושות החניכים בשלב זה. ממשיכים בטיול של יומיים המוביל לעלייה פיזית למכינה.

 

 

 

 

סדרת ניווטים

מטרת הסדרה היא הנחלת כלי הניווטים לחניכים/ות, שיחזק את החיבור גם לאהבת הארץ.

במהלך הסדרה נערכות הקבלות בין כלי הניווט לבין כלי תכנון שניתן להשתמש בהם גם בשביל החיים - תכנון ציר, "התברברות", "סיפור דרך", תלות בטכנולוגיה, ועוד.

הסדרה בנויה הדרגתית:

לימוד יסודות הטופוגרפיה והגאולוגיה

יציאה כקבוצה עם מפה לשטח

תרגול יום שלם בקבוצות עם חונכים

יומיים של ניווט מתגלגל

סדרת נגב

סדרת נגב כוללת היבטי תוכן וסדרת שטח, ומטרתה להיחשף להיבטים רחבים של הנגב:

עיירות הפיתוח

הבדואים והמתח מול המדינה

חקלאות ויזמות חקלאית/אקולוגית בנגב

חזון ומציאות - שדה בוקר וקבר בן גוריון

סדרת אקטיביזם ומעורבות חברתית

הסדרה מתחילה בעיסוק בחשיבה ביקורתית וברקע הפילוסופי של המודרניזם והפוסט-מודרניזם, כדי לחדד הבנה של הכוחות הפועלים על התודעה בתקופתנו.

ימי הסדרה מוקדשים, לכן, לפגישות, סיורים והרצאות עם אנשים מעוררי השראה שפגשו מציאות, עוול או מחסור ובחרו לקחת אחריות, ליזום, לעשות שינוי.

לאורך הסדרה ניתנת תשומת לב לשאלה "אז מה עושים עם זה", כדי למנוע תחושות בלבול ותסכול בסיום הסדרה.  החניכים יוצאים מהסדרה עם האמירה: "אם אתה לא חלק מהפתרון – אתה חלק מהבעיה", במטרה לעורר למודעות ולפעילות.

סדרת דת ומדינה

סדרת דת ומדינה מתקיימת במחצית ב' של השנה, ומטרתה הבנת סוגיית דת ומדינה בישראל.

החניכים נפגשים עם פוליטיקאים, אקטיביסטים ואנשי הגות ורוח, ונחשפים לסוגיות כגון

תחבורה בשבת, כשרות, מסורבות גט, עולים חדשים וגיורים, חתונות, זרמים ותקצוב ועוד.

הסדרה כוללת ימי ביקור בכנסת ובהר הבית, סיור ברובע הנוצרי, תפילת ראש חודש ושיחה עם נשות הכותל, יום אקטיביזם ומפגש עם עמותות כמו ישראל חופשית, המרכז הרפורמי לדת ומדינה, שבוס, מבוי סתום וכדומה, ושבת אירוח בחברה החרדית.

הסדרה מתבצעת בשיתוף התנועה המסורתית, וכן עם ארגון על משמר הכנסת, ש"שים ורכז נוע"ם.

סדרת יו"ש

סדרת יו"ש נובעת משאלת "זכותינו על הארץ" והנושאים שנלווים אליה - על מה היא מתבססת, זכות וחובה שנגזרת ממנה, אחריות כלפי התושבים הלא יהודים וכיו"ב. הסדרה מזמנת עיסוק מעמיק גם בנושא ה"נרטיב" אל מול המציאות, ועיצוב הזיכרון מול היסטוריה ממשית.

הסדרה מתקיימת בשטחי יו"ש בהתאמה להנחיות ביטחוניות, ובמהלכה נפגשים עם ארגוני שמאל וארגוני ימין ועם תושבים פלסטינאים מקומיים.

בכל יום ניתן זמן לעיבוד החוויות והנושאים שאליהם נחשפנו.

טיול אביב

טיול בארגון מלא של החניכים, למפגש מהנה עם ארצנו בתקופתה היפה ביותר בשנה. בכל שנה נבחר נושא שסביבו מתארגנת הדרכת הטיול.

מסע אל אבני הדרך של היהדות הישראלית

מסע בציר הזמן, דרך תקופת החלוצים וההתיישבות ועד לשואה ולתקומה ולהתחדשות. המסע מזמן מפגש עם זהות ישראלית עכשווית, במבט אל חלקנו בסיפור הישראלי המתהווה.

חובק חברתי

שבוע ה"חובק חברתי" הוא "אקורד הסיום" של ערכי המכינה, והוא מיועד לביצוע פעילות של מעורבות חברתית אקטיביסטית - לתיקון עולם, שהיא מעבר לפעילות התנדבותית.

צוות מכיניסטיות/ים בוחר את תחום העשייה, מתכנן, מגייס משאבים, מכין ומוציא לפועל את הפעילות עם כל החניכים/ות.

 

חובק טיול

הטיול שמסכם את שנת המכינה מתמקד בטיול ובכיף, תוך אימון בכלים שנרכשו במהלך השנה - ניווט, הדרכה, תכנון והוצאה לפועל של פרויקט מורכב, התארגנות על אוכל, לינה, לוגיסטיקה, דינמיקה קבוצתית.

צוות הטיול מהמכינה מתכנן את הטיול על כל היבטיו, כאשר כל יום מובל על-ידי חוליה שאחראית עליו.

 

 

 

 

 

 

 

 

הכנה לצה"ל:

"המפקד אחראי לא רק לאימונו הצבאי של החייל אלא גם לעיצוב דמותו הרוחנית" דוד בן גוריון

במכינת חנתון רואים ערך רב בהכנה ראויה לשירות משמעותי בצה"ל. מנקודת המבט שלנו שירות בצה"ל הוא זכות גדולה, ושירות משמעותי הוא שירות שבו המשרת נותן את כולו בכל מקום ותפקיד שבו הוא נדרש.

ההכנה לצבא במכינה כוללת הכנה פיזית והכנה נפשית וערכית, ומובילים אותה שני צוותי חניכים וחניכות. מדריך כושר גופני מוסמך מלווה את ההכנה הפיזית ביחד עם הצוות. ההכנה הנפשית-ערכית מתמקדת בפיתוח כישורי חיים ותחושת מסוגלות. בשיעורי ההכנה לצבא מכירים את מאפייני השירות, עוסקים בסיבות העומק לשרת בצה"ל ובסוגיות של צבא ומוסר, ומסיירים באתרי מורשת קרב. במהלך השנה פוגשים בוגרי מכינה המספרים על שירותם.

 

צוות המכינה:

בבקשה להקפיד על הגודל וההדגשים של כל אחד ואחת

אשמח לתוספת צבע בכותרות

גד ספקטור - ראש המכינה

איש חינוך והדרכה, לימד והכשיר צוותים במכינות שונות, ניהל את הצופים הדתיים, מורה ומחנך במסגרות חינוך מגוונות.

גר בקיבוץ מעלה גלבוע, נשוי להילה ואב לארבעה ילדים.

מאמין בשלום בין הפכים ובצורך לקחת את הטוב מכל העולמות.

אודליה שפיר - מנהלת המכינה

בעלת ניסיון בחינוך הבלתי פורמלי, מגיעה מתחום הצרכים המיוחדים וניהלה מרכזי תעסוקה ודיור מוגנים.

אוהבת תנועה, ים, טבע ויוגה. גרה בקורנית, אמא לשניים.

מאמינה באנשים ובקשר אישי. מאמינה בחינוך לעצמאות ובגילוי הפוטנציאל והיכולת של כל חניך להאמין בעצמו, להתפתח, להשפיע ולתרום לחברה שלנו - עכשיו ובעתיד.

 

ישראל קאודרס - רכז המכינה

עובד סוציאלי קהילתי בהכשרתו. עמית בתוכנית "רבנות ישראלית" של מכון הרטמן והמדרשה באורנים. עסק בניהול בעולם החינוך הבלתי פורמלי, במסגרת חוגי הסיירות של קק"ל. אוהב לטייל, לעבוד בעץ, ולצפות בכוכבים.

נשוי לליאור ואב לארבעה, גרים ופעילים בקהילה המתחדשת במושבה יבנאל שבגליל התחתון.

"החניך הוא תבנית נוף מדריכו"

גלריית תמונות

רשימת המכינות הקדם צבאיות (סדר רנדומלי)

  • מכינות תורניות
  • מכינות כלליות

שותפים ותורמים של מועצת המכינות