הדפסת עמוד זה

משפיע השנה בקטגורית מגזר ציבורי ממשלתי: הבטאמו יוסף

בוגר מכינת עז שלמה. לאחר שירותו הצבאי הקים את תכנית "צידה לדרך לשירות משמעותי" בעמותת "צידה לדרך - קורס מנהיגות בני נוער" בעיר אופקים, מטרת התוכנית הייתה ללוות ולהכווין נוער פריפריה לשירות משמעותי תוך הסרת חסמים ומיצוי הפוטנציאל הגלום בהם, לפני כשנתיים הצטרף הבטאמו לאגף הבטחוני חברתי במשרד הביטחון ושם מסייע בקידום וגיוס אוכלוסיות ייחודיות.

05/09/2018

כל מה שחשוב, חדש ומעניין בעולם המכינות!

הצטרפו לניוזלטר שלנו וקבלו עדכונים אישיים לדוא"ל שלכם.

"למדתי בישיבה תיכונית באופקים, והיה לנו שבוע שבו מבקרים במכינות ובוחנים מה אפשר לעשות לפני הצבא. ביקרנו בכמה מכינות ומשהו במשפחתיות ובפשטות של מכינת עז שלמה חיבר אותי. רציתי להבין איפה אני עומד מבחינת הזהות הדתית. בשנת 2004 התחלתי את המכינה והרגשתי שם בבית".

"את השפעת המכינה עליי אני יכול לחלק לשניים: ראשית, הגישה של המחנכים שלנו במכינה, שהם קודם כל אבא ואמא. האישיות של הרב בועז והמדריך שלנו איתמר, גרמו לי להבין שאני רוצה לפקד על אנשים, להיות אחראי על אנשים, ולפעול מעבר לתועלת האישית שלי. הרב בועז הראה לי איך הוא משלב משפחה ואת המכינה. שנית, התכנים שעברנו, השיעורים, הערכים של אהבת הארץ והאדם באשר הוא, גרמו לי להבין שאני יכול להתגבר על הכל כשיש לי סביבה תומכת ומטרה מוגדרת".
"במכינה רשמתי לי בפתק את המטרות שלי ואני מגשים אותן".

להבטאמו היה ברור מאז ומעולם שיהיה לוחם, והתגייס לצנחנים: "באתי ממשפחה צבאית, משפחה שהקריבה הרבה כדי להגיע למדינה. בגיל 13-14 כבר חלמתי להיות קצין בצבא הגנה לישראל. המכינה תרמה לי יכולות להתמודד עם כל מכשול כדי להגיע ליעד שלי - להיות קצין. לא פעם במהלך השירות התקשרתי לרב בועז להתייעץ על דילמות. למשל, כשהייתה פרשה תרומות הדם, והייתי צריך לצאת עם החיילים שלי לתרומות דם בבסיס, אמרתי שאני לא יכול נפשית. בעיניי המפקדים זה הצטייר כחוסר דוגמא אישית ולא רצו לקדם אותי. הרב בועז ייעץ לי ונתן לי כלים להתמודד עם הקושי".

"השתחררתי בדרגת סרן. אחרי הצבא היה לי חלום חדש – להגשים חלומות לאחרים:
התחלתי להרצות בהתנדבות מול בני נוער, כדי להיות מודל לחיקוי עבורם - שיבינו שאפשר להתגבר על הכל. הגשמתי חלום לבחור שהיה בעל רישום פלילי ורצה להיות לוחם, הצלחנו לפשט יחד את התהליכים הביורוקרטים מול המערכת ולרתום את המפקדים, אנשי מיט"ב, להסתכל על האדם שמעבר לת"ז. למדתי איך לעזור לאותם בני נוער לעבור מכשולים".
"ב-2012 הייתה מחאה של יוצאי אתיופיה בקריית מלאכי. הסתובבתי שם על מדים, והיה שלט "הדם שלנו שווה רק במלחמות". מתוך הזעקה הזאת, החלטתי שאני רוצה לעבור לרמה המערכתית, שלחתי מייל לראש אכ"א, וזימנו אותי לשיחה. מוניתי להיות יועץ לשילוב בני הקהילה האתיופית בצבא, וגיבשנו מדיניות חדשה. במשך 3 שנים ליוויתי 1000 בני נוער, את המשפחה והמפקדים שלהם"

מהם החסמים שאתה פועל לפתור?
"נתחיל בכך שאצל יוצאי אתיופיה החוויה של השירות לא באה מהבית. אין מסורת של צבא. הרישות החברתי שלהם בסביבה הקרובה נמוך – אין הרבה קצינים בכירים מהקהילה. אנחנו צריכים לפעול ליצירת מודלים לחיקוי בדרגות בכירות, סא"לים, אל"מים. בנוסף, המערכת עושה הטייה תרבותית במבחנים הפסיכטוכניים".

כיום הבטאמו גר באופקים ועובד באגף הבטחוני חברתי ומתעסק בהכנה לצה"ל בכלל החברה הישראלית, תוך התמקדות באוכלוסיות מיוחדות.
"אתה נכנס לאתר צה"ל ויש אגרת ת"ש, בעברית וברוסית, אין באמהרית. שילמתי לחברה פרטית ותרגמתי כדי שזה יהיה נגיש למי שצריך. אני מביא לתפקיד את הרגישות החברתית שלי מהמקום שאני בא ממנו.
אני מאוד מנסה לעזור ולדחוף אוכלוסיות מיוחדות לקבל דח"ש, להיכנס למכינות ולהגיע לנקודת פתיחה טובה יותר. אני רואה שינוי מגמה, יותר בני נוער מבינים את תרומתה של המכינה".