הדפסת עמוד זה

מכינת (המכינה) הירושלמית

יעל ברמן-דומב
ראשת המכינה הירושלמית
בן כנס
מנהל המכינה הירושלמית
מירב אזרד
מנהלת משרד - המכינה הירושלמית
טל דואניס
מנהל שלוחת הגבעה הצרפתית

zimring.n@gmail.com

054-4705018

ורד הושמנד
מנהלת שלוחת קרית היובל

veredhosh@gmail.com

יעל באום
רכזת גיוסים

Giyusjlm@gmail.com

0553056063

המכינה הירושלמית

מיקום: ירושלים

על המכינה:

רעיון הקמת מכינה בירושלים התגלגל מזה מספר שנים בקרב אנשי חינוך ואקדמיה ובקרב פעילים חברתיים ושכונתיים ירושלמים. לרעיון זה התחברו חברים מקהילת צעירים בירושלים ויחדיו עם הוגי הרעיון פעלו לפתיחת המכינה בשנה"ל תשע"א (אוגוסט 2010). המודל בו חוברים תושבי שכונה לקהילות צעירים למען הקמה והפעלה של מוסד חינוכי דוגמת מכינה קדם-צבאית הוא ייחודי וחסר תקדים בארץ.

זוהי מכינה פלורליסטית, אזרחית וקהילתית, הנותנת דגש לימודי לחברה הישראלית ולירושלים, ומעודדת חשיבה ביקורתית. המכינה תעודד חניכיה לשירות צבאי משמעותי ולחיים אזרחיים פעילים. במכינה משתתפים חילוניים ומסורתיים כאחד. הרעיון החינוכי העיקרי שמנחה את המכינה הוא גיבוש החניכים להובלה ולפעילות התורמת ומחזירה לחברה. במכינה לוקחים חלק מוסדות שכונתיים ועירוניים, לצד תושבים וחברי קהילות צעירים בירושלים.

למכינה 2 שלוחות הממוקמות ב-2 שכונות בירושלים. שלוחת קרית יובל הותיקה ושלוחת הגבעה הצרפתית שקמה ב-2019.

ירושלים על ראש שימחתנו

הנחת המוצא היא כי אין מקום מתאים יותר מירושלים לעיצוב דור המנהיגות הבא של המדינה. המכינה תתרום לחיזוק ירושלים, ותביא צעירים איכותיים ומחויבים לעשייה ולתרומה חזרה לעיר. מוסד המכינה יתרום אף לחיזוק הצביון הפלורליסטי של קריית היובל והגבעה הצרפתית ויתרום לקהילה בשכונה. ויחד עם זאת תאפשר לנו ירושלים ללמוד על החברה הישראלית ומורכבויותיה.

תוכנית המכינה

את שנת המכינה אנחנו מתחילים בעלייה לרגל לירושלים במסע מאתגר ומהנה והכרות מעמיקה עם העיר. המשך התוכנית השנתית במכינה הירושלמית מבוססת קודם כל על שגרה קבועה המשלבת לימודים, עשייה קהילתית וחיי קבוצה שיתופיים אשר נמשכת מאחרי חגי תשרי ועד סוף מאי. שגרה זו מאפשרת העמקה אמיתית בתכנים, מקום ליוזמה ויצירתיות והשפעה משמעותית בעשייה הקהילתית בשכונה. השגרה מופרת מדי פעם ע"י סדרות וטיולים – מספר ימים המוקדשים ללמידה וחקירה של נושא ע"י מפגש עם אנשים בכל רחבי הארץ וביקורים במקומות שונים.

לימודי יסוד – תוכנית הלימודים כוללת יסודות של "יהדות" (לימוד שיטתי ומעמיק של מקורות יהודיים), "חברה" (לימוד מעמיק של החברה בישראל, הכרת החלקים השונים בה, הבעיות העיקריות והגורמים להן), "קהילה" (לימוד מעמיק על אפשרויות לעשיה קהילתית ציבורית והשפעה על תהליכים חברתיים) "רוח" (מחשבה פילוסופית ספרותית ואף התנסות ביצירה בתחומים שונים"). תחום העשייה קהילתית – המכינה הירושלמית משלבת הלכה ומעשה.

יום וחצי מוקדשים לעשייה בשכונות קריית היובל והגבעה הצרפתית בירושלים. העשייה מתקיימת בצוותים קטנים במסגרות קיימות בשכונות – בתי ספר, מועדוני נוער, מנהלים קהילתיים וכו'.. בנוסף מיקום המכינה בלב השכונות מאפשר חיבור משמעותי ומסייע לאוכלוסיה, דרך יזום פרויקטים חברתיים וקשר שוטף ובלתי אמצעי לשכונה. חיי קבוצה – התנסות בפועל של חיים קבוצתיים המאפשרים העצמה של היחיד והתנסות בעשייה משותפת כמכפיל כוח. המכינאים אחראים על כל תחומי החיים – מהתחומים הארגוניים (אוכל , ציוד וכו'..) דרך התכנים והמערכת (תאום מרצים, בחירת נושאים חודשיים ועוד..) ועד לאופי החיים האישיים והקבוצתיים – היחסים, האהבות והריבים..

לצד הלימודים פועלים המכינאים במשך יום וחצי בשבוע עם אוכלוסות שונות מגיל גן ועד קשישים במסגרות קהילתיות מגוונות. 

בוגרים

למכינה כיום מעל 300 בוגרים אשר משתלבים בתפקידים משמעותיים בצה"ל וגם לאחר השחרור פועלים בירושלים בפרט ובמדינת ישראל ככל. הראיה לטווח הרחוק המאפיינת את המכינה הביאה אותנו כבר בשלב מוקדם לפתח מערך בוגרים הכולל ליווי אישי של בוגרינו, עשייה משותפת של בוגרי המכינה והקמת תוכניות נוספות על מנת לתת כלים, רעיונות ואפשרויות למימוש האחריות החברתית וקידום החברה אליה אנו שואפים. העמותה שלנו "טנא ירושלמי" מפעילה בנוסף למכינה תוכנית שנה ב' בשיתוף עם תנועת "החלוץ" ואת בית מדרש ״בשותף״ הפונה לחיילים ומשוחררים ירושלמים. מגיעים אליו בוגרים מכינות וש"ש ואנשים נוספים שהלימוד, הקהילתיות והאהבה לעיר ירושלים הם חלק מהם. הוא מתקיים כל יום שישי בשעה 10:30 בבית אליאנס (ליד שוק מחנה יהודה).

בוגרי העמותה חוזרים לגור בירושלים וקיום ישנה רשת קהילתית בעיר שגדלה משנה לשנה.

נאום של בוגרי המכינה בטקס פתיחת שנה מחזור ג׳

אנחנו שסיימנו את המכינה, משתדלים, כל אחד בדרכו להביא מהרוח המיוחדת של המקום הזה לפרט מה לדעתכם מיוחד ברוח של הירושלמית למקומות אליהם אנו מגיעים. לעתים היצר המכינאי מגיח מאיתנו מבלי שנדע, ברגעים לא צפויים ובצורה לא מודעת. למשל כשצריך לעשות משהו, ואף אחד לא רוצה להתנדב, או כשמישהו לידנו לא מצליח להתחבר, לא מוצא את מקומו, אז אנחנו שם כדי לראות אותו, כדי לבדוק שגם הוא משתלב. כשסוגיית השבת עולה, ולא ברור מה מותר ומה אסור, בשביל מי להתפשר וכמה לוותר, או כשמדברים על העתיד של המדינה הזו, ומשהו בנו פתאום בוער- לשנות, להשפיע, לעורר.

אנחנו חושבים על המכינה בכל פעם שסביבנו מדברים על ירושלים, או שבמקרה זורקים את המילים: קבוצה, קהילה, בכל פעם שמתיישבים במעגל, או שואלים על יום ההולדת שלנו ואנחנו צריכים להסביר למה אנחנו גדולים מכולם בשנה.

קשה להסביר את התהליך הזה, שעברנו במהלך השנה אבל ברגעים הללו אנחנו מרגישים שמשהו במכינה עיצב אותנו מחדש, גרם לנו לראות את המציאות בצורה קצת שונה, קצת אחרת.

ראשי המכינה:

יעל ברמן-דומב

בת 37, חברה בקהילת 'אלומה' החיה בקרית היובל, בוגרת תואר בחינוך וסוציולוגיה באוניברסיטה העברית. רס"ן במילואים בתפקיד קצינת מבצעים בגדוד חי"ר, לאחר שירות של 6 שנים בתפקידים שונים בתחום המבצעים וההדרכה. הדריכה במכינה הקדם צבאית ע"ש רבין באורנים, ובשנים האחרונות עסקה בתפקידים שונים בתחום החינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי, וריכזה את הפרויקטים החברתיים של קהילת אלומה. נשואה ואמא לשלושה.

בן כנס

בן 37, בוגר תואר ראשון ושני בפילוסופיה בדגש על פילוסופיה של החינוך מאוניברסיטת בן גוריון ומנחה קבוצות בהכשרתו. שירת כסגן מפקד ספינת דבורה. בעבר ריכז את שנת השירות של תנועת הצופים באזור הדרום, היה מנהל התוכניות ביחידה למעורבות חברתית של האוניברסיטה העברית, יזם והיה פעיל בפרויקטים חברתיים רבים. נשוי ואב לאחד.